Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κλωσήσατε τα φιδοαυγά στην τρύπα μόνοι και να που απάντησε ο καιρός. Από την τέφρα του χτες φυλάτε σκόνη. Λαός λερός και στα βάσανα λερός.

Ένα ύμνος επίκαιρος απο τους Active Member απο το νέο τους δίσκο με τίτλο Αρσενάλι αν θέλετε τσεκάρετε εδώ

Άντε και καλή τύχη μάγκες(το μήνυμα του παρεξηγημένου γιατρού)


Είμαι ένα αποτυχημένο τρόλ το παραδέχομαι και καταρχάς έχω και εγώ τα θέματα μου τα δικά μου...μέσα απο τρολίνγκ επιλέγω να τα βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά, πιο παδικά και πιο αθώα και όχι μίζερα και σκατένια όπως μας τα παρουσιάζουν...δεν με νοιάζει ποιος θα με κρίνει και ποιός θα μου την πει...στην τελική τι ειμαι εγώ για να ασχολούνται οι άλλοι μαζί μου(ο Βιδόπουλος;)

Αποφάσισα να φύγω οικειοθελώς απο την κοινότητα του φρέσκο, οχι διότι έχω κάποια ιδιαιτέρη κόντρα απλά βλέπω το blog να ξεφεύγει απο τα πλαίσια της τρολίας και της ποιότητας...πήγα στην κοινότητα των τρωγλοδυτών που παρόλο που δεν έχουν την επισκεψιμότητα του φρέσκο τους θεωρώ ένα κλίκ  πιο ώριμους απο το φρέσκο..

Δεν ξεκόβω όμως απο την ευρύτερη έννοια απο το φρέσκο διότι το φρέσκο ειναι ένα μεγάλο σχολείο που με μύησε λίγο στην διαφορετική σκέψη...παρόλο που περνάει μια φάση παρακμής όπως άλλωστε και διαφορές κινηματικές δράσεις κάποια στιγμή φτάνουν στο ναδίρ τους.

Στο  φρέσκο υπάρχουν άτομα που ειναι και έξυπνα που το μέλλον τους θα ειναι λαμπρό εάν αποβάλλουν λίγο τον δογματισμό τους θα γράψουν ιστορία...και δεν το λέω για πλάκα το πιστεύω!!!

Αυτό που μου την έσπασε ηταν  βασικά το θέμα οτι κάποιοι είχαν πάρει το θέμα αυτό πολύ σοβαρά και το ειδαν κάπως επαγγελματικά...για μένα η τρολία δεν ειναι  ένα είδος εξάρτησης και επαγγέλματος , εξάρτηση ειναι η μπύρα, το ποδόσφαιρο, οι μηχανές και οι γκόμενες (όπως θα έλεγε και ο σύντρολλος Γαρδέλης)

ίσως να το έχω δει ρομαντικά και πεζά το θέμα έτσι και αλλιώς ένα αρχίδι είμαι της τρολλικής κοινότητας αλλά εσείς που ειστε τα διαμάντακια βοηθήστε μας και λίγο όπως λέει και ο Παύλος

Συνεχίστε τον τρολλικό σας αγώνα, βάλτε στόχους και κάντε το ίντερνετ πουτάνα και αλλάχτε λίγο το στυλάκι και θα έχουμε ξανά αποτελέσματα παλιού θρυλικού τρομπακτικού... θα σας παρακολουθώ απο μακρινή απόσταση και πάντα με την καλύτερη διάθεση.
Καλή τύχη Μάγκες



Για να μην ξεχνάμε ποιος ήταν ο Ντερτιλής που ψόφησε


«Ηρωας» ο δολοφόνος του Πολυτεχνείου!!!

To μεσημέρι της 18 Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης Ντερτιλής (ο εικονιζόμενος με το περίστροφο στο χέρι) βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί.


*
«Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή - ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης - και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"»...
***
Αυτός είναι ο Ντερτιλής. Γι' αυτόν τον «ήρωα» το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το υπουργείο του Γιάννου Παπαντωνίου ετοίμαζαν το 2002 παράσημο! Αλλά, όπως ανακοίνωσε τότε ο κ. Γιάννος, δεν έγινε και τίποτα, ένα «λάθος» είχε γίνει (ένα παραπλήσιο «λάθος» είχε γίνει, όμως, και λίγους μήνες νωρίτερα, όταν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2002 η τότε κυβέρνηση επιχείρησε με τροπολογία να συνταξιοδοτήσει τους διορισμένους από τη χούντα «δημάρχους» και «νομάρχες» της επταετίας)...Αυτά τότε, επί ΠΑΣΟΚ.
*
Ας έρθουμε στο σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, κάποιοι ξαναφέρνουν το «βρικόλακα» στο προσκήνιο. Κάποια ανιστόρητα θρασίμια παρέχουν την ευκαιρία στον δολοφόνο Ντερτιλή να το παίζει και «ήρωας»! Μέρες Πολυτεχνείου!
*
Ιδού τι συνέβη: Δυο δικηγόροι (ένας εξ αυτών είναι ο Ζουρνατζής, ο «υφυπουργός Τύπου» επί Μαρκεζίνη) κατέθεσαν από το Σεπτέμβρη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα αποφυλάκισης του Ντερτιλή. Ακολούθως το αίτημα με ενέργειες - προσέξτε - της διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού (ποιος εξουσιοδότησε τη διεύθυνση κύριε Παπαληγούρα, μόνη της ενήργησε, θα το ερευνήσετε; με την ησυχία σας...) κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Εκεί δόθηκε χτες η ευκαιρία στον αμετανόητο χουντικό να απευθυνθεί με επιστολή όπου και ισχυρίζεται άγνοια (;) για την πρωτοβουλία των δικηγόρων και επιπλέον δηλώνει ότι αρνείται την αποφυλάκισή του, αν πρώτα δε δικαιωθεί (!!!) από την Πολιτεία!
*
Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα το φτάσει η Πολιτεία, στην οποία αναφέρεται ο Ντερτιλής. Αλλά και μέχρι εδώ δεν τα πήγε «άσχημα». Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτή η «δημοκρατική» μας Πολιτεία να δίνει τη δυνατότητα σε ένα κάθαρμα να εμφανίζεται σαν «αγωνιστής πιστός στις αρχές του» (τις φασιστικές, εννοείται) παραμονές της επετείου της εγκληματικής δράσης του, όπως αυτή αποτυπώνεται στη φωτογραφία.
***
Αυτά επί ΝΔ. Αλλά, όπως και επί ΠΑΣΟΚ, μάλλον κάποιο «λάθος» θα έγινε πάλι.Το ένα «λάθος» πάνω στο άλλο, δηλαδή... Οσο για το ερώτημα πότε θα αντιληφθεί ο λαός το δικό του μεταπολιτευτικό λάθος, παραμένει αναπάντητο 32 χρόνια από το Πολυτεχνείο.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Σ.Ε.Ε(Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όταν το έντερο παρουσιάζει «αρρυθμία»

 

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)»;


Πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου, ένα είδος, αν θέλετε, «αρρυθμίας», προβληματικής δηλαδή κινητικότητας του παχέος εντέρου, που προκαλεί στον ασθενή ποικιλία ενοχλητικών συμπτωμάτων. Διαταραχές στην αντίληψη του πόνου πιθανόν να παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του συνδρόμου, αφού μελέτες με διάταση αεροθαλάμων εντός του εντέρου έδειξαν ότι ασθενείς με ΣΕΕ παρουσιάζουν πόνο με μικρότερη διάταση.

Είναι αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «σπαστική κολίτιδα»;

Ο κόσμος το λέει «σπαστική κολίτιδα» ή «σπαστικό έντερο». Ιατρικά όμως η έκφραση κολίτιδα είναι λάθος, γιατί ο όρος κολίτιδα σημαίνει οποιαδήποτε φλεγμονή του εντέρου ανεξαρτήτως αιτιολογίας, είτε είναι λοιμώδους, είτε ανοσολογικής, είτε ισχαιμικής αιτιολογίας. Στις περιπτώσεις αυτές η βιοψία αναδεικνύει βλάβες με πληθώρα φλεγμονωδών στοιχείων και η κολονοσκόπηση αναδεικνύει έλκη ή ερυθρότητα στο βλεννογόνο. Στο ΣΣΕ δεν έχουμε φλεγμονώδη στοιχεία ούτε βλάβες στην ενδοσκόπηση. Η πάθηση είναι επομένως καθαρά λειτουργική, αφού δεν υπάρχει οργανική βλάβη.

Όταν λέτε ότι πρόκειται για λειτουργική διαταραχή, τι ακριβώς εννοείτε;

Εννοούμε ότι με τα μέσα που διαθέτουμε δεν βρίσκουμε παθολογικά στοιχεία. Εάν δηλαδή υποβάλουμε τον ασθενή σε γενικές εξετάσεις αίματος, κολονοσκόπηση, αξονική, ακτινογραφία, τα βρίσκουμε όλα φυσιολογικά. Παρ’ όλα αυτά ο άρρωστος που έχουμε απέναντί μας αναφέρει βασανιστικά ενοχλήματα και υποφέρει. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημά του εντάσσεται στο θέμα των λειτουργικών διαταραχών.

Ποια είναι τα συμπτώματα μέσα από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Δύο είναι τα βασικά συμπτώματα που έχει το ευερέθιστο έντερο. Το πρώτο είναι ο πόνος που εντοπίζεται σε διάφορα σημεία στην κοιλιακή χώρα, κυρίως στο αριστερό ή στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Η μετακίνηση του πόνου και το αίσθημα μετεωρισμού αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του πόνου σε ασθενείς με ΣΕΕ. Το δεύτερο σύμπτωμα είναι οι διαταραχές στις κενώσεις, είτε με τη μορφή δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή της διάρροιας, είτε με τη μορφή των εναλλαγών. Συχνά οι κενώσεις περιέχουν καθαρή βλέννα. Η ύπαρξη αίματος ή πύου μέσα στα κόπρανα δεν είναι συμβατά με ΣΕΕ αλλά με άλλη πάθηση και πρέπει να κατευθύνουν τον ασθενή αμέσως στο γαστρεντερολόγο.

Το ΣΕΕ εμφανίζεται συχνά;

Είναι πάρα πολύ συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι είναι από τις πιο συχνές, ίσως η συχνότερη αιτία απώλειας του ημερομίσθιου στις δυτικές χώρες. Στις ΗΠΑ τη συναντάμε με τη συχνότητα του κοινού κρυολογήματος, ενώ στη Βρετανία το 30 - 50% του πληθυσμού πάσχουν από το «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου».

Γυναίκες ή άντρες υποφέρουν περισσότερο;

Το ΣΕΕ είναι συχνότερο στις γυναίκες με μια αναλογία 2 προς 1. Σπάνια ξεκινά μετά τα 40 ή τα 45 χρόνια. Συνήθως η αρχή της συμπτωματολογίας, άσχετα εάν ο ασθενής πάει στο γιατρό ή όχι, είναι η δεκαετία των 20 με 30. Αν αυτά τα συμπτώματα ξεκινήσουν μετά τα 40 ή 45, είναι λάθος να βγάλουμε τη διάγνωση του ΣΕΕ χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή μας σε ενδελεχή έλεγχο που να περιλαμβάνει οπωσδήποτε κολονοσκόπηση. Είναι ολέθριο σφάλμα να πούμε με ευκολία ότι ένας άνδρας ή μια γυναίκα 50 ετών έχουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και οι ασθενείς αυτοί να έχουν μια σοβαρότερη πάθηση, όπως ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn ή ακόμα πολύποδες ή και καρκίνο του εντέρου.

Γνωρίζετε γιατί παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες;

Δεν έχουμε καταλήξει. Όλα είναι πιθανές θεωρίες. Και δεν έχουμε καταλήξει γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής αιτιολογία του. Πιθανολογούμε ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει σχέση με την προσωπικότητα του ασθενή. Μερικές δομές προσωπικοτήτων φαίνεται ότι πάσχουν περισσότερο, όπως οι πιο ευαίσθητοι, οι ψυχαναγκαστικοί, οι τελειοθηρικοί. Η κατάθλιψη πιθανόν να έχει την ισχυρότερη σχέση. Τελευταία υπάρχει και μια άλλη θεωρία που έχει να κάνει με τη λοιμώδη προέλευση του ΣΕΕ. Δηλαδή έχουμε παρατηρήσει ότι ένα ποσοστό περίπου 30% των ασθενών εμφανίζει τη συμπτωματολογία της πάθησης μετά από μια λοιμώδη εντεροκολίτιδα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: μια τυπική καλοκαιρινή τριήμερη γαστρεντερίτιδα μπορεί να αποτελεί τον παράγοντα εκείνον που φέρνει στην επιφάνεια την πάθηση του ευερέθιστου εντέρου. Έτσι, λοιπόν, η αιτιολογία πιθανόν να είναι πολυπαραγοντική. Πάντως ακριβείς λόγους, όπως όταν λέμε ότι μπήκε το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου και πάθαμε πνευμονία ή το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου και πάθαμε μηνιγγίτιδα, δεν έχουμε.

Υπάρχει καταγεγραμμένο ποσοστό συχνότητας εμφάνισης της πάθησης στη χώρα μας;

Γενικά τα ποσοστά συχνότητας της νόσου, όπως αυτή εκτιμάται από διάφορες κλινικές ή ιατρεία, υποεκτιμούν το αληθές πρόβλημα, αφού δεν υπολογίζονται όσοι δεν επισκέπτονται το γιατρό, και να έχετε υπόψη σας ότι ίσως οι περισσότεροι -αν όχι οι μισοί και παραπάνω- δεν πάνε ποτέ στο γιατρό. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την Ελλάδα. Μια μελέτη ανεβάζει το ποσοστό στο 10% του πληθυσμού.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν αισθανθεί τα βασικά συμπτώματα που αναφέραμε;

Ένας ασθενής που θα αισθανθεί υποτροπιάζοντα επεισόδια κοιλιακού πόνου ή θα παρατηρήσει εναλλαγές στις κενώσεις του θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του. Συνήθως γίνεται ένας πρώτος έλεγχος -δεν περνάμε κατευθείαν στην κολονοσκόπηση όπως πιστεύουν πολλοί ασθενείς και γι’ αυτό δεν πάνε στο γιατρό- που περιλαμβάνει λεπτομερή κλινική εξέταση και εξέταση αίματος. Αυτό ουσιαστικά θα αποτελεί το πρώτο βήμα στο να αποκλείσουμε κάτι πιο σοβαρό. Επειδή πρόκειται για λειτουργική διαταραχή, η διάγνωση γίνεται εξ αποκλεισμού. Σε μικρές ηλικίες 20 και 25 χρονών με το πρώτο επίπεδο των εξετάσεων ο γιατρός πολλές φορές αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ευερέθιστο έντερο και ίσως να μη χρειαστεί να προτείνει κολονοσκόπηση, εξέταση η οποία είναι επιβεβλημένη σε μεγαλύτερες ηλικίες ή όταν κάποια από τις πρώτες εξετάσεις αναδείξει κάτι παθολογικό.

Υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση για το ΣΕΕ;

Επειδή πρώτον δεν γνωρίζουμε την παθογένεια και δεύτερον υπάρχει μια μεγάλη ετερογένεια στη συμπτωματολογία, είναι δύσκολο συνοπτικά να σας πω ότι έχουμε αυτή ή την άλλη θεραπεία. Έτσι, ο ρόλος επικεντρώνεται πρώτα στο να αποκλείσουμε κάτι σοβαρότερο και δεύτερον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα που βασανίζουν τον ασθενή μας. Βασική βοήθεια προσφέρει η καθησύχαση του ασθενούς ότι δεν πάσχει από καρκίνο. Υπάρχουν φάρμακα για κάθε κατηγορία που βελτιώνουν σε μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα. Τα ευκινητικά του παχέος εντέρου που βελτιώνουν την κινητικότητα μειώνουν έτσι το μετεωρισμό και το σπασμό του εντέρου, τα αντιδιαρροϊκά, όπως π.χ. η λοπεραμίδη, είναι κατάλληλα για τους ασθενείς με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διάρροια, ή ακόμα και τα αντικαταθλιπτικά καμία φορά ανακουφίζουν πολλούς από τους ασθενείς.

Η διατροφή παίζει ρόλο για κάποιον που πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση;

Το έντερο μπορεί να αντιδρά σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Γι’ αυτό μέσα από το ιστορικό του ασθενούς θα πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι αυτές. Εάν μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε και να συμβουλεύσουμε τον άρρωστο να τις αποφύγει, ίσως έχουμε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.

Γνωρίζετε εκ των προτέρων κάποια φαγητά που πρέπει να αποκλείσουν από τη διατροφή τους οι ασθενείς με ΣΕΕ;

Τα αεριούχα ποτά, τα όσπρια, όπως και οι μεγάλες ποσότητες γάλακτος, καλό είναι να αποφεύγονται, τουλάχιστον στους παροξυσμούς της νόσου. Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια, δημιουργούν ικανή ποσότητα αέρα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ο μετεωρισμός.

Υπάρχουν κάποια άλλα τρόφιμα που τους βοηθούν και πρέπει να τα εντάξουν στη διατροφή τους;

Οι φυτικές ίνες (πίτουρο κ.ά.) βοηθούν αυτούς που έχουν πόνο και δυσκοιλιότητα αλλά όχι αυτούς που έχουν διάρροια. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν σημαντικά κάποιους ασθενείς. Δηλαδή η ώρα που θα ξυπνήσουν, η ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα. Με λίγα λόγια, καλό είναι να προσπαθούν να έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο, το οποίο να επαναλαμβάνεται καθημερινά. Αυτό διευκολύνει περισσότερο τις συνήθειες του εντέρου.

Καφές, χυμοί, νερό, αφεψήματα βοηθούν ή κάνουν κακό;

Οι καφέδες και το κάπνισμα μάλλον κάνουν κακό όπως φάνηκε μέσα από μια μικρή ομάδα ασθενών, οι οποίοι είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα όταν προχώρησαν στη διακοπή τους.

Εξηγήστε μας τι ακριβώς είναι τα προβιοτικά και αν αυτά βοηθούν στο ΣΕΕ.

Τα προβιοτικά είναι μικροβιακά συστατικά τροφίμων τα οποία βελτιώνουν μια επηρεασμένη χλωρίδα του εντέρου. Υπάρχει μια σχετική βιβλιογραφία που λέει ότι η χορήγηση προβιοτικών βελτιώνει τη συμπτωματολογία μερικών ασθενών με ΣΕΕ. Άλλες μελέτες όμως δεν το επιβεβαίωσαν. Πώς δρουν τα προβιοτικά; Επειδή στους ασθενείς που υποφέρουν από το ΣΕΕ, το έντερο εμφανίζει διαταραγμένη κινητικότητα, με κάποια τμήματά του να κινούνται λιγότερο, προοδευτικά έχουμε μια μεγάλη αύξηση των μικροβίων που υπάρχουν μέσα στον εντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα τα προβιοτικά πιθανόν να βοηθούν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υπάρχει οριστική θεραπεία του ΣΕΕ;

Δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο. Η νόσος είναι χρόνια και διαδράμει με υφέσεις και εξάρσεις. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τον ασθενή μας ότι δεν πάσχει από κάτι σοβαρό και δεν κινδυνεύει να πεθάνει.

Παίζει ρόλο στην εμφάνιση του ΣΕΕ η κληρονομικότητα;

Νομίζω ότι μεγαλύτερο ρόλο παίζει η προσωπικότητα του ανθρώπου, γι’ αυτό και σε σοβαρές περιπτώσεις παραπέμπουμε τον ασθενή μας σε ψυχιάτρους.

Τι θα λέγατε λοιπόν στους ασθενείς που πάσχουν από το ΣΕΕ;

Να μην ανησυχούν γιατί πρόκειται για ένα καλόηθες «νόσημα» που αναμφισβήτητα ταλαιπωρεί τον άρρωστο αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του, ενώ βασικός στόχος του γιατρού είναι να αποκλείσει κάτι σοβαρότερο. Εάν οι ασθενείς είναι κοντά στο γιατρό τους, οι λύσεις θα βρεθούν.

 

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Γιουρούσι στο βλήμα


Πάμε στη σελίδα του "ΒΗΜΑΤΟΣ"

http://www.tovima.gr/

Και κάτω δεξιά στην ψηφοφορία "Πως αντιμετωπίζετε την επιστράτευση των απεργών στα μέσα σταθερής τροχιάς"

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ "ΑΡΝΗΤΙΚΑ"


Το ΔΝΤ στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη συγκυβέρνηση, αποχωρεί αηδιασμένη με τις εξελίξεις η ΚΟΕ

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς περαιτέρω "κούρεμα" του χρέους και φορολόγηση του πλούτου
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/01/2013
Ουάσιγκτον. Αποστολή: Γιώργος ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Διαφωνία φιλοσοφίας και προσέγγισης διαπιστώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΝΤ, χθες, στην Ουάσιγκτον, αλλά διαφάνηκαν και σημεία σύμπτωσης, όπως η ανάγκη περαιτέρω "κουρέματος" του χρέους, αλλά και η ανάγκη φορολόγησης του πλούτου στην Ελλάδα.

Στην πρώτη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, οι Αλ. Τσίπρας, Ρ. Δούρου, Γ. Μηλιός και Ν. Παππάς, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ οι Ντ. Λίπτον -Νο 2 στο Ταμείο-, Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Θ. Κατσάμπας και υπηρεσιακά στελέχη. Τη συνάντηση χαρακτήρισε το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του, ειλικρινή και εποικοδομητική. Χαρακτηριστικό της συζήτησης, που έγινε στον απόηχο της έκθεσης Μπλανσάρ, ήταν ότι η ηγεσία του ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθη: "Όσο προχωράμε μαθαίνουμε". Αλλά υπερασπίστηκε τα στελέχη του και ιδιαίτερα τον κ. Τόμσεν. Δεν έκανε ωστόσο το ίδιο και για την ελληνική κυβέρνηση, την οποία "έδωσε στεγνά", λέγοντας συγκεκριμένα:
"Ήδη τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι, αλλά πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι. Είχατε δίκιο, η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει στον έλεγχο του πλούτου" σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ούτε συνέδεσε την εκταμίευση δόσης με την περικοπή μισθών, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είχε άλλες εναλλακτικές που δεν ακολούθησε.



Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ανεδαφικό τον στόχο του προγράμματος για τη μείωση του χρέους στο 126% το 2020, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς τα νέα μέτρα λιτότητας που θα εντείνουν την ύφεση και θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία. "27% ανεργία είναι κάτι που ουδείς θα ανεχόταν για τη χώρα του" σημείωσε ο Ν. Παππάς, ενώ ο Γ. Μηλιός σχολίασε ότι, όταν η Ελλάδα δανείζεται με 8% και η Γερμανία με 2%, δεν μπορεί κανείς να ενοχοποιεί το κόστος της εργασίας.

"Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε"
Μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Αλ. Τσίπρας προέβη στην εξής δήλωση:
“Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ διαπιστώνουμε: Πρώτον, ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους, και, δεύτερον, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρώτον έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν ταυτόσημα πολύ μεγάλη ευθύνη, ακέραια ευθύνη, για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο”.

"Καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους"

Παράλληλα, ερωτηθείς “πώς νιώθει που επισκέφθηκε τον ναό του καπιταλισμού”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε:

Ο κ. Λίπτον με καλωσόρισε λέγοντάς μου 'καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους'. Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα και κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα”.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι πιστεύει το ΔΝΤ για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και αν αυτό είναι “εικασία ή αίτημα”, υπογράμμισε: “Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι εδώ υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς σήμερα μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες άλλοι έχουν την ευθύνη”.

ΔΝΤ: “Εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση”

Για “εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση” έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ως εξής:

«Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός η Ν. Υόρκη

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε με τρένο για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Μηλιός και η Ρ. Δούρου επρόκειτο να μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ινστιτούτου Λεβί για την ελληνική οικονομία.