Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το ΔΝΤ στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη συγκυβέρνηση, αποχωρεί αηδιασμένη με τις εξελίξεις η ΚΟΕ

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς περαιτέρω "κούρεμα" του χρέους και φορολόγηση του πλούτου
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/01/2013
Ουάσιγκτον. Αποστολή: Γιώργος ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Διαφωνία φιλοσοφίας και προσέγγισης διαπιστώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΝΤ, χθες, στην Ουάσιγκτον, αλλά διαφάνηκαν και σημεία σύμπτωσης, όπως η ανάγκη περαιτέρω "κουρέματος" του χρέους, αλλά και η ανάγκη φορολόγησης του πλούτου στην Ελλάδα.

Στην πρώτη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, οι Αλ. Τσίπρας, Ρ. Δούρου, Γ. Μηλιός και Ν. Παππάς, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ οι Ντ. Λίπτον -Νο 2 στο Ταμείο-, Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Θ. Κατσάμπας και υπηρεσιακά στελέχη. Τη συνάντηση χαρακτήρισε το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του, ειλικρινή και εποικοδομητική. Χαρακτηριστικό της συζήτησης, που έγινε στον απόηχο της έκθεσης Μπλανσάρ, ήταν ότι η ηγεσία του ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθη: "Όσο προχωράμε μαθαίνουμε". Αλλά υπερασπίστηκε τα στελέχη του και ιδιαίτερα τον κ. Τόμσεν. Δεν έκανε ωστόσο το ίδιο και για την ελληνική κυβέρνηση, την οποία "έδωσε στεγνά", λέγοντας συγκεκριμένα:
"Ήδη τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι, αλλά πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι. Είχατε δίκιο, η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει στον έλεγχο του πλούτου" σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ούτε συνέδεσε την εκταμίευση δόσης με την περικοπή μισθών, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είχε άλλες εναλλακτικές που δεν ακολούθησε.



Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ανεδαφικό τον στόχο του προγράμματος για τη μείωση του χρέους στο 126% το 2020, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς τα νέα μέτρα λιτότητας που θα εντείνουν την ύφεση και θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία. "27% ανεργία είναι κάτι που ουδείς θα ανεχόταν για τη χώρα του" σημείωσε ο Ν. Παππάς, ενώ ο Γ. Μηλιός σχολίασε ότι, όταν η Ελλάδα δανείζεται με 8% και η Γερμανία με 2%, δεν μπορεί κανείς να ενοχοποιεί το κόστος της εργασίας.

"Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε"
Μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Αλ. Τσίπρας προέβη στην εξής δήλωση:
“Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ διαπιστώνουμε: Πρώτον, ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους, και, δεύτερον, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρώτον έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν ταυτόσημα πολύ μεγάλη ευθύνη, ακέραια ευθύνη, για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο”.

"Καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους"

Παράλληλα, ερωτηθείς “πώς νιώθει που επισκέφθηκε τον ναό του καπιταλισμού”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε:

Ο κ. Λίπτον με καλωσόρισε λέγοντάς μου 'καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους'. Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα και κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα”.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι πιστεύει το ΔΝΤ για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και αν αυτό είναι “εικασία ή αίτημα”, υπογράμμισε: “Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι εδώ υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς σήμερα μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες άλλοι έχουν την ευθύνη”.

ΔΝΤ: “Εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση”

Για “εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση” έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ως εξής:

«Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός η Ν. Υόρκη

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε με τρένο για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Μηλιός και η Ρ. Δούρου επρόκειτο να μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ινστιτούτου Λεβί για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου